Thursday 13 June 2013

Chef Anis Nabilah Ep1 - Ikan Siakap Grill Sos Nenas
Bahan-bahan:½ biji Nenas Josephine
½ biji Bawang Kuning
4 biji Cili Padi Merah
1 ikat Daun Ketumbar
½ sudu kecil Serbuk Kunyit
2 fillet Ikan Siakap
Garam secukup rasa
½ sudu kecil Minyak cili
1 sudu besar Grape Seed Oil
Daun Pisang
Bawang Kuning
Sos Plum
Minyak Bijan


Cara Menyediakan:

• Cincangkan nenas, bawang kuning, cili padi merah dan daun ketumbar.
• Taburkan sedikit serbuk kunyit ke atas fillet ikan siakap dan garam.
• Tuangkan minyak cili dan sapukan fillet itu sehingga rata.
• Panaskan grape seed oil ke atas kuali leper, dan panggangkan ikan sehingga masak.
• Tumiskan bawang kuning didalam kuali yang sama sehingga harum.
• Masukkan cili padi merah, sedikit air, sos plum dan minyak bijan.
• Tambahkan sedikit garam secukup rasa.
• Masukkan daun ketumbar, dan tuanggkan sos yang telah dimasak keatas ikan.


Tips: 

Anda juga boleh menggunakan ikan tilapia atau ikan kerapu, mengikut citarasa anda!


0 comments:

Post a Comment